07 de maig 2008

Les escoles de la colònia Vidal

Abans, a la colònia Vidal, hi havia dues escoles: la de nois i la de noies. Els nois eren a una escola i les noies a una altra, que era de monges. A l’escola de nois només hi havia una aula on anaven els nens de totes les edats junts. Feien molt bona lletra, perquè gran part de la classe la passaven practicant cal·ligrafia. No hi havia bolígrafs, escrivien amb tinta de tinter. Totes les taules en tenien un. Les seves taules estaven separades, col·locades de més petita a més gran, i tenien un calaix per guardar les coses i un forat per posar-hi el tinter. Només hi havia un llibre escolar. En aquell llibre hi havia totes les assignatures. Quan els nens es portaven malament, la professora o professor els pegava amb un regle de fusta a la mà, o bé els feien aguantar els llibres més pesats amb les mans aixecades. Als 10 anys ja anaven a treballar a la fàbrica tèxtil. Els fills de l’amo tenien un professor particular. No totes les colònies tenien bones escoles, per això es pot dir que els nens de la colònia Vidal estaven de sort, perquè ells sí que en tenien una de luxe.

........... Mario Carrillo ......................


En Miquel, el guia, ens explica com funcionava l'escola anys enrere.

Divendres,18 d’abril, vam anar la Colònia Vidal de Puig-Reig.
Vam veure moltes coses, però jo només us n'explicaré algunes que ens van dir sobre el funcionament de les escoles.
Per què dic les escoles? Doncs perquè en aquella època els nens anaven a una escola i les nenes a una altra.
Primer començaré per la de les noies. Les noies anaven amb les monges i allà també hi havia la guarderia de nens i nenes petits. A les noies d’11 i 12 anys els ensenyaven a fer les feines de casa, que són les que haurien de fer quan fossin grans. I fins i tot els ensenyaven com havien de tractar els seus marits quan es casessin. Les noies no podien fer esport com futbol, bàsquet o qualsevol altra; elles només podien fer teatre, anar a passejar i anar a missa.
Ara toca explicar l’escola dels nens. A l’època de Franco el primer que feien els nens abans de començar la classe era posar-se tots davant d’un quadre de Franco amb la mà dreta enlaire i cantaven un himne que es deia “Cara al Sol”. Si ho feien malament i s’equivocaven de mà, plaf! Bufetada! En aquella època obligaven a tots a ser dretans, o sigui, a escriure amb la dreta. A alguns fins i tot els lligaven la mà esquerra per fer-los escriure amb la dreta.
Els diumenges anaven tots a missa i si algun nen o nena es quedava jugant i no hi anava: plaf! plaf! Li donaven dues bufetades i castigat.
Bé, que si ho comparem, per sort, és molt diferent d’ara!

................ Laia Barri ............................

Més fotos aquí