23 d’octubre 2015

L'aire té volum - 5è


Els nen i nenes de cinquè, vam fer un seguit d’experiències a l’aula de ciències, per comprovar que l’aire té volum, es a dir , ocupa un espai. A continuació us expliquem algunes d’elles.

- Vam col·locar una boleta de paper a la boca d’una ampolla, a continuació vam bufar cap a dins i la boleta va sortir disparada cap a fora. 

Això passa perquè l’aire amb que bufem fa que reboti amb el de dins de l’ampolla .

A continuació vam tallar la base de l’ampolla i vam tornar a bufar i llavors sí que la boleta anava cap a dins de l’ampolla. Perquè l’aire de dins de l’ampolla , ja podia sortir per la base.



 


- Vam col·locar un globus , enganxat a la boca de l’ampolla i vam intentar inflar el globus dins de l’ampolla. Però no es va poder inflar, perquè dins de l’ampolla hi havia aire i no deixava inflar-ho.

A continuació vam tallar la base de l’ampolla i vam poder inflar el globus, perquè ara l’aire de l’ampolla pot sortir per la base.



 - Vam agafar un pot de vidre i amb un tros de paper de diari vam fer una bola i la vam posar dins el pot, de forma que no queia.

Desprès  vam ficar el pot verticalment dins d’un recipient amb molta aigua  i la bola no es va mullar. La bola no es va mullar perquè l’aigua no podia entrar al pot perquè dins d’ell hi havia aire.
 

 - Posteriorment una ampolla , a la qual havien tallat la base ,i havíem lligat amb una goma elàstica un guant de làtex  a la boca de l’ampolla, la  vam ficar al recipient d’aigua i es va inflar el guant.

 Això va passar perquè  l’aigua  va empènyer l’aire de dins de l’ampolla i aquest va passar al guant.


-  Per últim vam ficar una espelma enganxada en un bol de vidre que tenia líquid  i vam encendre l’espelma. A continuació vam col·locar una proveta a sobre l’espelma. Passats uns segons l’espelma es va apagar perquè no hi havia més oxigen i el líquid va pujar. Al fer-se el buit dins la proveta, l’aigua pot pujar i entrar dins del recipient.