11 de gener 2013

Excursió al Poblat Ibèric de Calafell

El divendres 9 de novembre vam anar al Poblat Ibèric de Calafell, es tracta d’un poblat emmurallat.

El viatge va durar una hora i un quart. Quan vam arribar vam esmorzar en un bosc i, mentre estàvem esmorzant, va ploure.
Després, dos monitors (un per 5èA i un altre per 5èB) ens van portar a explicar-nos coses i veure el poblat dels ibers: Els ibers eren agricultors, ramaders, artesans i comerciants. Conreaven sobretot cereals (blat, civada, ordi) i també llegums (llenties, faves i pèsols). Obtenien llana i llet del bestiar, i se servien de la força de bous i cavalls per conrear la terra. Coneixien l’escriptura, però no es va poder desxifrar l’alfabet que utilitzaven.


Vam veure una muralla ibèrica reconstruïda , una línia demostrava que un tros era dels ibers i l’altre la van fer els arqueòlegs. En veure la muralla vam entrar a una caseta petita que hi havia.


Vam visitar diferents cases, ens va dir que els ibers dormien al terra i que a vegades fins i tot, amb els animals si feia fred. A casa seva no tenien taules ni cadires, menjaven a terra al voltant del foc i anaven a buscar l’aigua en un pou per a tot el poble. 
 

Ens van ensenyar els estris que utilitzaven per fer menjar, ens van explicar com feien el pa, a la casa no es podia fer foc si no s’omplia tota la casa de fum i en dos minuts hauríem què sortir corrents. Al poble només hi havia un forn i tothom hi anava a coure el seu pa...


Els ibers es dedicaven al comerç. Intercanviaven blat, vi, ceràmica... amb els fenicis. Les que feien la feina eren les dones, els homes es dedicaven a defensar el poble, el control del territori i l’arribada de productes comercials per mar.

Després vam vestir al Carles P. de guerrer i portava una llança, escut, espasa, roba blanca, casc, etc...
.
Els guerrers que feien la guerra defensivament utilitzaven els escuts i els cascos, i ofensivament utilitzaven espases, un “tira-xines” i una llança.
Ens van explicar la línia del temps, van sortir sis nens a representar-la. 
 

També vam sortir dos nens més per representar el començament del comerç, en aquell moment no pagaven amb diners sinó que s’intercanviaven les coses. I ens van dir que si fa 2.500 anys anàvem a un lloc diferent i llunyà no ens entendríem gens ni mica i hauríem de parlar amb signes.


A continuació ens van partir en 4 grups per fer un taller de construcció, on vam aprendre com els ibers feien una casa, va ser molt divertit! 

 
Les cases dels ibers eren de pedra, els sostres de fusta i canyes i el ciment el feien amb fang. Nosaltres varem fer un taller de construcció on varem aixecar parets amb maons, un sostre de canyes i un mur amb un encofrat.
En un taller havíem de fer maons amb fang ( agafar fang d’un lloc i ficar-lo dintre d’ una mena de calaix perquè quedi quadrat i després ficar-lo a un llit de palla), en el segon taller havíem de fer un sostre amb canyes (havíem de lligar canyes per fer la teulada), en el tercer taller havíem d’anar aixafant la terra i el quart havíem de construir una paret amb els maons que havíem fet.

Quan el vam acabar vam anar a menjar i desprès vam jugar fins l’hora d’anar-nos-en.


Ara entenem millor com vivien els ibers, ens ha agradat molt!