19 de febrer 2014

Com neixen els pollets?




De l’aparellament 
fins que el pollet surt de l’ou


El gall aixeca la cresta i estarrufa les plomes del coll amb un gest de distinció. Després estira una ala i gira al voltant d’una gallina, que es deixa seduir.  El gall i la gallina s’aparellen al bell mig del corral. 

La gallina, quan s’aparella amb el gall,  pondrà ous fecundats  (l’òvul queda fecundat per l’espermatozoide). Llavors la gallina  cloqueja fort, pon un ou cada dia, durant deu dies, i s’asseu sobre els ous  per mantenir-los calents (els incuba). L’embrió que creix dins de l’ou s’alimenta de la clara i  la lloca gira els ous amb el bec perquè l’escalfor arribi per tots els costats.

Tres setmanes després (al cap de vint -i –un dies) la gallina sent uns sorolls dins d’un ou. El pollet farà un forat a la closca i al cap d’algunes hores lluita per sortir. Sortirà de l’ou humit i es col·locarà sota la mare per estar calent.

A l’escola els ous de gallina els incubem de manera artificial. Pràcticament tots els pollets eclosionen de la closca en aproximadament 21 dies en condicions apropiades de temperatura (37 ºC) i humitat relativa (55% inicial fins al 70% en els tres últims dies per estovar la closca).