19 de febrer 2014

VISITA A LA COLÒNIA VIDAL




COM ES VIVIA A LA COLÒNIA VIDAL?

La Colònia Vidal la va fundar Ignacio Vidal i els seus germans, es va acabar de construir el 1900 i el 1901 es va posar en funcionament. Els obrers venien sobretot de zones rurals i buscaven millors condicions de vida de les que hi havia a pagès. 

La colònia Vidal va estar pensada com un petit poble dedicat a la fabricació de teixit. A la colònia hi van fer  dues zones, en una que hi havia els habitatges i els serveis i a l’altra la fàbrica i les instal·lacions industrials.

  ELS SERVEIS

Les dones i els homes treballaven per aconseguir un sou, aquest sou els servia per guanyar-se la vida i poder cobrir ´´´les primeres necessitats´´ com la roba i el menjar.
 
En aquella època hi havia molts serveis com ara peixateria, carnisseria, etc. Hi havia també una botiga que era de menjars preparats, així  quan les dones estaven cansades de treballar, podien  menjar sense haver  de cuinar. Sobretot menjaven llegums.

Tots els negocis que hi havia a la colònia eren de l'amo. Quan els treballadors compraven menjar o roba, els diners  tornaven a l’amo, fent sempre el mateix recorregut.

 
EL SAFAREIG DELS VIUS I DELS MORTS 


  
El safareig dels vius era un lloc tancat on hi rentaven la roba dels vius. El safareig dels morts era on  rentaven la roba dels morts, per no encomanar les seves malalties i per tornar-la a utilitzar després.


ELS TRANSPORTS

El tren era un transport molt eficient. Servia per transportar cotó i carbó, perquè no hi havia gaires mitjans de transport i el tren era un dels pocs. El tren transportava el cotó i el carbó i ho portava a les colònies tèxtils. A la colònia amb el cotó feien fil i amb el fil feien roba, amb el carbó feien funcionar la màquina de vapor. Després agafaven la roba i la carregaven al tren per portar-la a altres llocs i vendre-la. Els diners se’ls quedava l’amo de la colònia per pagar els treballadors i fer funcionar el negoci.

 
 

EL LLEURE

Afegeix la llegenda
Hi havia diferents llocs d’esbarjo: el cinema, el teatre i les pistes d’esport. També hi havia el bar, que es deia Juventus, on els homes anaven a passar l’estona, parlar i jugar a les cartes.




ELS HABITATGES

Els habitatges estaven pensats  per descansar i anar a menjar. 

A les colònies, les cases eren molt petites, no tenien lavabo ni tampoc dutxa, els seus habitants havien d'anar a les dutxes comunitàries. A les habitacions tenien un orinal, un llit, una tauleta de nit i un bagul. Eren molt petites. La cuina era  minúscula i anava amb carbó o troncs de llenya. El passadís d’entrada era molt estret, tenia un mirall i un penja roves, algunes cases només tenien una planta. En resum la casa era petita. En poques habitacions hi vivia molta gent. 

 Els treballadors havien de pagar  un lloguer per viure a les cases de l'amo.

A l’amo li sortia a compte que en una casa hi visquessin més de tres persones i que treballessin a la fàbrica.